top of page
Keresés
  • Szerző képePéter Dr. Rosta

Szemfogvezetés - Miért fontos - Dr. Rosta Péter - parodontológus

Frissítve: 2022. nov. 17.

Erről ritkábban hallhatunk vagy olvashatunk, pedig igen fontos dologról van szó. A szemfogak szerepe (középről számítva a 3. fogak, alul felül mindét irányban) többek között, hogy egymással párban (az alsó a vele szemben levő fölsővel) az állkapocs oldalmozgásakor egymás felszínén elcsúszva vezessék, koordinálják a fogak és így az állkapcsok egymáshoz viszonyított mozgását.


De miért is olyan fontos ez? Mert ideális esetben oldalmozgáskor csak! a szemfogak érnek össze , csúsznak el egymáson kímélve , védve így a többi (főleg a hátsó) fogat a kopástól. A kor előre haladtával és a fogak használatával a szemfogak felszíne is elkopik, így ezt a funkciójukat idővel már nem látják el, aminek számos hatása, következménye lehet a többi fogainkra (kóros kopások, letöredezések, túlterhelődések) de akár az egész szervezetünkre nézve ( éjszakai fogcsikorgatás, izomgörcsök, feszülések, fejfájások) is.

Ennek kiderítésére forduljon szakemberhez aki segíthet az elkopott szemfogak helyreállításában, hogy így védje meg többi fogait.

6 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page