top of page
Keresés
  • Szerző képePéter Dr. Rosta

Milyen hatással lehet szervezetünkre a fogágybetegség?

Frissítve: 2022. nov. 17.

A kezeletlen fogágybetegség a lokális tünetek (kellemetlen szájszag, fogínyvérzés, fog mozgathatósága vagy elvándorlás) mellett egész szervezetünkre hatással lehet.

A gyulladás következtében a vérkeringésbe jutó baktériumok vagy azok toxinjai szétszóródnak a szervezetben és sokszor egészen távoli helyeken okozhatnak lappangó, elhúzódó problémát, esetenként fájdalmas elváltozást. Hajhullás, pikkelysömör, ízületi panaszok, szemproblémák vagy egyéb belgyógyászati betegségek esetén érdemes fogainkat is megvizsgáltatni.

A fogágybetegség amellett, hogy potenciális góc, más módon is kihat a szervezet egészére: kardiovaszkuláris betegségeket okozhat, negatív hatással lehet a terhesség kimenetére, összefüggésbe hozható a koraszüléssel, de ezeken kívül a cukorbetegséget is negatívan befolyásolja.

Vegyük komolyan a prevenciót, mert nem csak a fogaink múlhatnak rajta. Évente vagy fél évente elvégezett fogászati szűrés költsége töredéke lehet a fogágybetegség és az általa kiváltott betegségek kezelésének. Dr. Rosta Péter – Parodontológus


35 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page