top of page
Keresés
  • Szerző képePéter Dr. Rosta

Miért veszélyes a fogkő - Dr. Rosta Péter - Parodontológus

Frissítve: 2022. nov. 17.

A fogkő –amellett, hogy esztétikailag zavaró - egészségileg is komoly kockázatot jelent. A fog felszínén étkezés után megragadó -kezdetben puha- ételmaradékba a nyálból ásványi sók rakódnak le, így keletkezik a fog felszínéhez erősen rögzülő kemény fogkő. Színe a sárgás-fehértől a sötét barnán át a feketéig változhat attól függően, hogy az illető milyen és mennyi elszínező anyagot fogyaszt (kávé, vörösbor, üdítők, dohányzás). A fogkő felszínén mindig puha lepedékréteg és abban baktériumok vannak, amikre a szervezet védekezésként gyulladással reagál. Ezt hívjuk ínygyulladásnak. Idővel a fogkő egyre vastagabb lesz és sajnos az íny alá is behúzódik ami hosszú távon a fogat körülvevő csontot is veszélyezteti. Kezeletlen esetben akár fogvesztés is bekövetkezhet.

Megelőzés során fontos, hogy tisztában legyünk milyen fogápolási eszköztárra van szükségünk. Fontos a megfelelő fogkefe megválasztása, de ugyanígy fontos, hogy azt megfelelő technikával és elegendő ideig használjuk is. A megfelelő méretű ún. fogköz kefék használata szintén nagyon fontos.

A legfontosabb pedig, a rendszeres fogorvosi vizsgálatra való eljárás, ahol megkaphatunk minden fontos információt ínyünk és fogunk egészségesen tartásáról, vagy a helyes fogmosási technika alkalmazásáról.

6 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page