top of page
Keresés
  • Szerző képePéter Dr. Rosta

Hasznos tippek szülőknek!

Frissítve: 2022. szept. 14.

Példamutatással tegye vonzóvá és segítse a fogmosást gyermekének, mert a tejfogak tisztántartása a maradandó fogak egészségének biztosítéka.

Naponta 2x mosson a gyermeke fogat kis fejű, lekerekített sörtéjű fogkefével és speciálisan gyermekeknek készült, kellemes ízű, alacsony fluorid tartalmú fogkrémmel.

A lefekvés előtti fogmosás a legfontosabb, mivel éjszaka a nyáltermelés csökken, így kevésbé érvényesül a nyál védő és tisztító hatása és nő a lepedékképződés veszélye. Fontos, hogy az esti fogmosás után már semmit se együnk és csak tiszta vizet igyunk.

Az első tejfogak megjelenésekor már el kell kezdeni a rendszeres fogtisztítást. A tejfogak szuvasodása ronthatja a kisgyermek általános egészségügyi állapotát.

Az első maradó fogak kb. 6 éves korban a tejörlő fogak mögött bújnak ki. Az újonan kifejlődött maradó fogak zománcának szerkezete még nem alakult ki teljesen, ezért sokkal jobban ki van téve a fogszuvasodás veszélyének.

A kisgyermekek foga a cukros teák, gyümölcslevek, sőt még a tej szopogatása miatt is romlik, ezért soha ne adjon cumisüveget nyugtatóként, valamint a főétkezés után csak tiszta vizet tartalmazzon az üveg. Fontos ! Nem az elfogyasztott cukor mennyisége hanem az édességfogyasztás gyakorisága a döntő ! A nassolást inkább kerüljük el, vagy inkább sajtot illetve zöldséget adjon gyermekének.

A fogak ellenörzését már az első tejfogak megjelenésekor el kell kezdeni, amikor még nincs baj, így az első találkozás a fogorvossal örömteli és szorongásmentes lehet. Évente 2x célszerű vizsgálatra vinni a gyermeket, így a korai káros elváltozások időben felfedezhetők és gyógyíthatók, valamint a fogszabályozó kezeléseket is minnél korábban el lehet kezdeni.

A fluorid tabletta adagolását mindíg egyénileg kell beállítani, ezért feltétlenűl konzultáljon gyermekorvosával és fogorvosával !


52 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page