Keresés
  • Péter Dr. Rosta

A fogra leselkedő veszélyek. Miért rontja a fogainkat a cukor?

Frissítve: nov. 17.

Ki gondolná, hogy egy puha kenyér, egy finom csoki vagy egy pohár gyümölcslé lesz az, ami fogait eljuttatja a fogszuvasodásig? Fizikálisan ezek nem terhelik meg fogainkat a rágás során, de akkor miért is fontos ezekre odafigyelni?

A probléma forrása a baktériumok!


A szájban több baktériumfajta található, melyek szénhidrátot (cukrokat) használnak szaporodásukhoz.


Így egy cukros csokoládé vagy a nyál által bontott keményítő a kenyérből már kiváló szaporodási táptalaj. A fő gond azonban, hogy további biológiai folyamatok során olyan savakat termelnek a mikroorganizmusok, amik fogainkat károsítják, sebezhetővé teszik. Javaslat továbbá, hogy savas ételek fogyasztása után (citrom, alma, stb.) legalább fél óráig ne mossunk fogat. Ennyi idő kell ugyanis, hogy a száj pH-ja a savasról visszarendeződjön a normál semleges tartományba.


Táplálkozásunk során törekedjünk a kevésbé cukros ételek fogyasztására és a helyes fogmosásra, hogy fogaink hosszútávon is egészségesek maradjanak.

3 megtekintés0 hozzászólás